Maak een afspraak

Knie, enkel of heupklachten

Heeft u klachten aan de knie, enkel of heup? Laat de oorzaak dan uitgebreid onderzoeken door één van onze fysiotherapeuten.

Hoe komt dit?

Niet duidelijk wat de oorzaak is?

Acuut of chronisch?

Acute klachten zijn korter dan 6 weken aanwezig. Denk hierbij aan een val op de heup of verbelasting van de heup na een intensieve sportwedstrijd. Chronische klachten zijn in principe alle klachten die langer duren dan 3 maanden. Dit betekent niet direct dat u chronisch vergoed wordt vanuit de verzekering. Kijk hiervoor goed in uw polis of neem contact op met de zorgverzekeraar. Overige vragen kunt u eventueel aan uw therapeut stellen.

Oorzaken pijn in de knie-, heup- of enkel:
- Te weinig beweging (passief leefpatroon);
- Te veel beweging (overbelasting);
- Continue verkeerde houding aannemen;
- Een eenzijdig bewegingspatroon;
- Blessure aan een ander nabijgelegen gewricht.

De behandeling is afhankelijk van de klacht en persoon:
- Verminderen van de pijnklacht;
- Mobiliteit vergroten;
- Kracht, stabiliteit, uithoudingsvermogen verbeteren;
- Looptraining.

Hielspoor

Veel mensen hebben het vaak niet eens in de gaten dat zij last hebben van hielspoor. Hierdoor lopen mensen er te lang mee rond. Waarom merken mensen dit niet? Dit komt vooral, omdat je niet voortdurend pijn hebt. Je onderneemt pas actie als de pijn heftig is en de aanwezigheid aanzienlijk meer wordt. De blessure kan gewoon behandelt worden, maar ook hierbij geldt; hoe langer je wacht, des te langer het herstel.

Enkeldistorsie

Enkeldistorsie (dit wordt ook wel een verzwikking genoemd) is een blessure waarbij het weefsel en de ligamenten rondom de enkel beschadigd zijn. Op het moment dat de enkel verzwikt, is dit meteen duidelijk door schrik en pijn. In sommige gevallen is het mogelijk dat er een klikkend of knappend geluid is. Dit wordt meestal opgevolgd door pijn en een zwelling aan de buitenkant van de enkel. In ernstige gevallen kan de activiteit niet meer worden voortgezet. Bij een kleine tot matige verzwikking is het herstel tussen de 2 – 6 weken.

Heupklachten

Heupklachten kunnen veel pijn veroorzaken waar jouw bewegelijkheid onder kan lijden. Daarnaast kan de pijn aan de heup ervoor zorgen dat jij je dagelijkse activiteiten niet meer goed kunt uitvoeren. Hieronder in het kort welke heupklachten er zijn en hoe je er vanaf kunt komen. 

Er zijn verschillende soorten heupklachten, zo kan men specifieke en aspecifieke klachten van elkaar onderscheiden en kunnen de klachten chronisch of acuut zijn. Naast soorten klachten zijn er ook verschillende aandoeningen/blessures. Denk hierbij aan een slijmbeursontsteking, gebroken heup of een heupflexor scheur.

Aspecifieke heupklachten: Deze klachten aan de heup hebben geen duidelijke reden. Jij ervaart pijn in de heup, maar bij een beeldvormend onderzoek zijn er geen afwijkingen van de heup waarneembaar. Deze pijn kan komen door triggerpoints in de rug of bil, die de pijn veroorzaken.

Specifieke heupklachten: Bij deze klachten is de oorzaak duidelijk waarneembaar. Door middel van een MRI-scan of röntgenfoto zijn de eventuele afwijkingen te zijn. Een slijmbeursontsteking en slijtage aan de heup, zijn voorbeelden van klachten die zichtbaar zijn. Uw fysiotherapeut kan u hierin informeren en adviseren, een MRI of röntgenfoto is niet altijd. Overleg goed met uw therapeut.

Liesklachten

Er zijn verschillende oorzaken voor liesklachten. De meest voorkomen oorzaak is dat men deze spiergroep overmatig gebruikt door herhaaldelijk aanspannen, bij sporten bijvoorbeeld. Beenlengte verschil kan er ook voor zorgen dat je liesklachten ervaart. En voor de rest; Slechte schoenen, stijve gewrichten van rug of heup en verkorte spieren van de heup.

Symptomen
Zeurende pijn in de liesregio, die uit kan stralen naar de bil of het bovenbeen, is een van de duidelijkste tekenen. Wanneer men op de aanhechting van de binnenste bovenbeenspier drukt, geeft dit vaak veel pijn. Vaak doet het naar binnen bewegen van het been pijn. Sporten kan de klachten verergeren.

De liezen zijn de twee plooien die de overgang vormen tussen de onderbuik en de bovenbenen. Spieren die een belangrijke rol spelen bij de lies zijn aan de binnenzijde van het bovenbeen, spieren die de heup buigen en de buikspieren.

Een bekende liesklacht is; overbelasting van de aanhechting, van de pezen, van de spieren aan de binnenkant van het bovenbeen.

Klachten bij kinderen

Ziekte van Sever

Bij de ziekte van Sever raakt de groeischijf in de hiel geïrriteerd door een te grote trekkracht van de achillespees. Bij deze aandoening komt veel voor bij kinderen en adolescenten in de periode van snelle groei. Bij deze klacht onstaat er gradueel pijnklachten aan de achterkant van de hiel of achillesregio. Goede begeleiding en therapie kan deze klachten helpen verminderen en voorkomen.

Osgood Schlatter

Deze ziekte/aandoenning komt vooral voor bij jongens tussen de 10 en 16 jaar. Bij meisjes komt het iets minder voor, dan echter vaak iets eerder, 8-14 jaar. De aandoening ontstaat tijdens de groeispurt, wanneer de pezen minder snel groeien dan de botten. Er ontstaat een zichtbare bult onder de knie, die gevoelig is en warm aanvoelt. Klachten ontstaan vooral na sportactiviteiten waarin veel gerend, gesprongen of geknield wordt. Er ontstaan grote krachten op de kniepees en de bult doet pijn. De aanhechting van de kniepees op het scheenbeen raakt geïrriteerd en ontstoken en vaak vormt zich na enige maanden op die plaats wat meer botweefsel dan normaal. Onze fysiotherapeuten begeleiden hierin om de klachten te verminderen/verhelpen. Bij intensief sportende kinderen kan deze klacht erg beperkend zijn, de juiste begeleiding is hierin erg belangrijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Last van knie, heup of enkel?

Dit zijn veel voorkomende klachten. Wij kunnen u hierbij helpen, neem contact met ons op voor een afspraak of meer informatie.

De Kwakel Noorddammerweg 30
0297-521539
Amstelveen Stationsstraat 15-17
020-6411642