Maak een afspraak

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is bij onze praktijk beschikbaar in Amstelveen bij Debby Rensema

Veel mensen hebben wel eens last van vochtophoping in het lichaam, bijvoorbeeld bij een blessure of ontsteking. Er ontstaat dan een zwelling op de plek van de aandoening. Helaas zijn er ook minder onschuldige aandoeningen die ervoor zorgen dat jij abnormaal veel vocht vasthoudt. Het vasthouden van erg veel vocht kan zorgen voor een zwaar, gespannen of zelfs pijnlijk gevoel. 

Wat is oedeem?

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel. Deze vochtophoping ontstaat als gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht. Een groot deel van de mensen met oedeem heeft last van vocht in de benen, maar de vochtophoping kan vrijwel overal in het lichaam plaatsvinden. Van je enkels tot je gezicht. Extreme ophoping van vocht heeft vervelende gevolgen. Zo kan ernstige vochtophoping leiden tot bewegingsbeperkingen, pijnlijke lichaamsdelen door spanningstoename, verslechterde functie van spieren en gewrichten of vergroot het de kans op een infectie. Ook kan het om esthetische redenen een klacht zijn waar u vanaf wilt. Karel Muns fysiotherapie biedt therapie gericht op het verminderen van vochtophoping. Oedeemtherapie is een vorm van fysiotherapie gericht op het afvoeren van vocht. 

Vormen van oedeem

Oedeem is bijna altijd een gevolg van een andere aandoening. Er zijn verschillende vormen van deze ernstige vochtophoping, afhankelijk van de oorzaak. Een van de vormen van oedeem is lymfoedeem. Lymfoedeem kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem), maar mogelijk pas manifesteren op latere leeftijd. Ook kan lumfoedeem ontstaan als gevolg van een andere aandoening (secundaire lymfoedeem). Bekende vormen van secundair oedeem zijn armoedeem na een borstoperatie, of beenoedeem na een gynaecologische operatie. Een ander veel voorkomende vorm van vochtophoping is veneus oedeem, wat meestal veroorzaakt wordt door vaatinsufficiëntie of hartfalen en voornamelijk voorkomt in de benen. Lipoedeem, een vet- en vochtophoping, is ook een vorm van oedeem die in de benen voorkomt. Vaak zie je ook een combinatie van verschillende soorten oedeem.

De behandeling van oedeem

Het is belangrijk om vroegtijdig te starten met oedeemtherapie. Hoe vroeger de behandeling plaatsvindt, hoe groter de kans dat we de klachten kunnen verminderen. Er zijn verschillende manieren om vochtophoping te behandelen. Uiteraard is dit afhankelijk van de klacht en de vorm van oedeem.

Een aantal behandelmethoden zijn: 

  • Voorlichting en advies: je leert over huidhygiëne en hoe om te gaan met oedeem. 
  • Manuele lymfedrainage: deze speciale massagetechniek bevordert de afvoer van oedeem.
  • Ademhalingstechnieken: ontspanning en een goede ademhaling hebben een positieve uitwerking op de transport van vocht in het lichaam. 
  • Compressie: druk uitoefenen door middel van zwachtelen zorgt voor het behoud van het behandelresultaat. 

De effecten van oedeemtherapie

Wat we met onze behandelingen willen bereiken is zelfmanagement. Een juiste omgang met oedeem is bepalend voor het beloop ervan. De patiënt speelt daarom een essentiële rol in de behandeling. We leren jou om te gaan met de klachten, zodat deze minder effect heeft op jouw dagelijks leven. 

Belangrijke positieve effecten van de therapie zijn bijvoorbeeld: 

  • Vermindering van de omvang van oedeem. 
  • Pijnvermindering door spanningsafname van oedeem.
  • Functieverbetering van de spieren en gewrichten. 
  • Afname van de infectiekans.

Wordt oedeemtherapie vergoed?

Oedeemtherapie valt onder fysiotherapie. Fysiotherapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Of jouw oedeembehandelingen worden vergoed is dus afhankelijk van waar en hoe jij verzekerd bent voor fysiotherapie. Controleer dit bij jouw zorgverzekeraar.