Revalidatie na operatie of trauma
U krijgt een operatie of heeft een operatie gehad? onze gespecialiseerde fysiotherapeuten helpen u weer op de been.
Orthopedische revalidatie
U heeft een operatie (gehad), en nu?
Operatie of botbreuk
Na een operatie of botbreuk is het van belang dat zo goed mogelijk hersteld en eventuele sport-activiteiten weer op uw oude niveau kunt hervatten. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten en praktijken met moderne fitnessapparatuur helpen u weer op de been. Hieronder hebben wij een aantal veelvoorkomende letsels genoemd voor uw informatie, staat uw letsel of operatie er niet tussen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie, wij behandelen ook veel andere operaties.
Periode van gips
Wanneer u een botbreuk, ookwel fractuur, heeft wordt vaak gips aangebracht omn het bot goed te laten helen. Ook na sommige operaties wordt gips aangebracht om het bot en weefsel goed te laten herstellen.
Echter na een periode van gips, vaak 6-8 weken, neemt uw spiermassa flink af en wordt het betrokken gewricht vaak heel stijf. Dit kan vervelende klachten geven op gebied van pijn, stijheid en mobiliteit. Onze ervaren fysiotherapeuten geven u persoonlijke begeleding en behandeling om zo goed en snel mogelijk te herstellen van uw fractuur.
Soms wordt vanuit het ziekenhuis geen verwijzing voor fysiotherapie meegegeven, vaak kunnen wij toch veel voor u betekenen en kunt u door middel van fysiotherapie sneller herstellen en klachten in de toekomst voorkomen.
Een aantal voorbeelden van operaties:
Gescheurde kruisband (VKB/AKB)
Gescheurde kruisband Een (gedeeltelijk) gescheurde kruisband kan zorgen voor knieklachten. In de knie bevinden zich twee sterken kruisbanden die elkaar kruisen en gelegen zijn tussen het boven- en onderbeen. Dit zijn de voorste (VKB) en de achterste kruisband (AKB). Deze kruisbanden zijn heel erg belangrijk voor stabiliteit in de knie. Door een scheur of gedeeltelijke scheur van een of beide kruisbanden zal de stabiliteit aanzienlijk verminderen. Men ervaart vaak veel pijn tijdens het scheuren van een of meer kruisbanden. Maar meestal neemt dit snel af en rest alleen instabiliteitklachten.
Een scheur van de voorste kruisband wordt ook wel als ‘ hartaanval van de knie’ beschouwd. Bij intensieve sporters heeft dit grote gevolgen, maar ook minder actieve mensen kunnen veel klachten ondervinden tijdens alledaagse activiteiten. Sportletsels vormen de belangrijkste oorzaak. Bij contactsporten zoals voetbal en hockey komen kruisbandblessures geregeld voor, maar ook bijvoorbeeld skieën zorgt ieder jaar weer voor veel knie-letsels. Soms is niet alleen de kruisband beschadigd maar ook de meniscus, binnenband (MCL), buitenband (LCL), botkneuzing of andere structuren.
Bij het scheuren van de voorste kruisband is een behoorlijke kracht nodig. Het onderbeen draait in de meeste gevallen naar buiten met een rotatie van het bovenbeen naar binnen.
Een gescheurde kruisband hoeft niet altijd geopereerd te worden, hiervoor is de juiste begeleiding en informatie cruciaal. Bij Karel Muns fysiotherapie krijgt u een persoonlijk samengesteld behandelplan en alle benodigde informatie van uw therapeut. Wij werken nauw samen met de orthopeden en specialisten in de omgeving.
Gescheurde Meniscus
Door het afscheuren van een of beiden menisci kunnen er klachten ontstaan aan de knie. Er bevinden zich twee verschillende menisci in de knie, namelijk de binnenmeniscus en de buitenmeniscus. Het zijn halve maanvormige structuren, die zich tussen het boven-en onderbeen bevinden. De menisci helpen als demping voor de knie, helpen bij de sturing en bij de gewrichtssmering van de knie.
het kniegewricht als functie. Door een meniscusscheur kan er irritatie in het kniegewricht ontstaan wat pijn kan geven in en rondom de knie.
Meniscusproblemen worden tegenwoordig steeds minder geopereerd, doordat de wetenschap heeft aangetoond dat fysiotherapie in de meeste gevallen betere resultaten geeft dan een operatie.
Nieuwe knie of heup
Wanneer u zodanig 'versleten', oftewel artrose, gewrichten heeft in de knie of heup kan een prothese worden overwogen. Een nieuwe knie TKP (Totale Knie Prothese) of nieuwe heup THP (Totale Heup Prothese) vervangen het 'versleten' gewricht. Een operatie wordt pas overwogen wanneer u door pijn wordt beperkt in uw dagelijkse leven.
De moderne prothese gaan tegenwoordig erg lang mee (15-25jaar), desalniettemin is een prothese vaak te voorkomen of uit te stellen met fysiotherapie en beweging. Met het juiste advies en eventuele behandeling kunt u een operatie soms nog jaren uitstellen.
Hernia
Een hernia (HNP) is een vervelende klacht waarbij pijn in de rug kan uitstralen van het bovenbeen zelfs tot in de tenen. Uw fysiotherapeut kan doormiddel van een vraaggesprek en gericht onderzoek een hernia vermoeden. Een eventuele hernia kan alleen vastgesteld worden door een MRI, echter is ook bij personen die geen klachten hebben vaak een hernia te zien op een MRI, naarmate het ouder worden neemt dat percentage toe. Dit maakt een MRI niet altijd even betrouwbaar
In de meeste gevallen is een operatie niet nodig en kunt u door middel van begeleiding van onze fysio's vanzelf herstellen. Mocht u toch geopereerd worden bent u ook bij ons aan het juiste adres voor revalidatie.
Spier- of peesruptuur
Een gedeeltelijke of volledige scheur van pees of spier kan erg vervelend en flink pijnlijk zijn en beperkingen geven in het dagelijks leven. Onze therapeuten hebben ervaring met verschillende pees- en/of spierrupturen, ook voor diagnostiek na een trauma of ongeluk kunt u bij ons terrecht. Op basis van een vraaggesprek en onderzoek kunnen wij gericht advies en eventuele behandeling geven.
Veelvoorkomende spier- peesblessures: knie- en enkelbanden, schouder (cuff), achillespees en hamstrings.
Schouderluxaties of operaties
Wij zijn aangesloten bij het SchouderNetwerk regio Amsterdam. Voor revalidatie na operatie of een (sub)luxatie van uw schouder kunt u ook bij ons terecht.
Afspraak maken?
Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in orthopedische revalidatie. Neem contact met ons op voor meer informatie.

