Maak een afspraak

Revalidatie na operatie of trauma

U krijgt een operatie of heeft een operatie gehad? Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten helpen u weer op de been.

Operatie of botbreuk

Na een operatie of botbreuk is het van belang dat u zo goed mogelijk hersteld en eventuele sport-activiteiten weer op uw oude niveau kunt hervatten. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten en praktijken met moderne fitnessapparatuur helpen u weer op de been. Hieronder hebben wij een aantal veelvoorkomende letsels genoemd voor uw informatie, staat uw letsel of operatie er niet tussen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie, wij behandelen ook veel andere operaties.

Periode van gips

Wanneer u een botbreuk, ookwel fractuur, heeft wordt vaak gips aangebracht om het bot goed te laten helen. Ook na sommige operaties wordt gips aangebracht om het bot en weefsel goed te laten herstellen.

Echter na een periode van gips, vaak 6-8 weken, neemt uw spiermassa flink af en wordt het betrokken gewricht vaak heel stijf. Dit kan vervelende klachten geven op gebied van pijn, stijheid en mobiliteit. Onze ervaren fysiotherapeuten geven u persoonlijke begeleding en behandeling om zo goed en snel mogelijk te herstellen van uw fractuur.

Soms wordt vanuit het ziekenhuis geen verwijzing voor fysiotherapie meegegeven, vaak kunnen wij toch veel voor u betekenen en kunt u door middel van fysiotherapie sneller herstellen en klachten in de toekomst voorkomen.

Een aantal voorbeelden van operaties:

Gescheurde kruisband (VKB/AKB)

Een (gedeeltelijk) gescheurde kruisband kan zorgen voor knieklachten. In de knie bevinden zich twee sterken kruisbanden die elkaar kruisen en gelegen zijn tussen het boven- en onderbeen. Dit zijn de voorste (VKB) en de achterste kruisband (AKB). Deze kruisbanden zijn heel erg belangrijk voor stabiliteit in de knie. Door een scheur of gedeeltelijke scheur van een of beide kruisbanden zal de stabiliteit aanzienlijk verminderen. Men ervaart vaak veel pijn tijdens het scheuren van een of meer kruisbanden. Maar meestal neemt dit snel af en rest alleen instabiliteitklachten. 

Een scheur van de voorste kruisband wordt ook wel als ‘ hartaanval van de knie’ beschouwd. Bij intensieve sporters heeft dit grote gevolgen, maar ook minder actieve mensen kunnen veel klachten ondervinden tijdens alledaagse activiteiten. Sportletsels vormen de belangrijkste oorzaak. Bij contactsporten zoals voetbal en hockey komen kruisbandblessures geregeld voor, maar ook bijvoorbeeld skieën zorgt ieder jaar weer voor veel knie-letsels. Soms is niet alleen de kruisband beschadigd maar ook de meniscus, binnenband (MCL), buitenband (LCL), botkneuzing of andere structuren. 

Bij het scheuren van de voorste kruisband is een behoorlijke kracht nodig. Het onderbeen draait in de meeste gevallen naar buiten met een rotatie van het bovenbeen naar binnen.

Een gescheurde kruisband hoeft niet altijd geopereerd te worden, hiervoor is de juiste begeleiding en informatie cruciaal. Bij Karel Muns fysiotherapie krijgt u een persoonlijk samengesteld behandelplan en alle benodigde informatie van uw therapeut. Wij werken nauw samen met de orthopeden en specialisten in de omgeving.

Gescheurde Meniscus

Door het afscheuren van een of beiden menisci kunnen er klachten ontstaan aan de knie. Er bevinden zich twee verschillende menisci in de knie, namelijk de binnenmeniscus en de buitenmeniscus. Het zijn halve maanvormige structuren, die zich tussen het boven-en onderbeen bevinden. De menisci helpen als demping voor de knie, helpen bij de sturing en bij de gewrichtssmering van de knie. Door een meniscusscheur kan er irritatie in het kniegewricht ontstaan wat pijn kan geven in en rondom de knie.

Meniscusproblemen worden tegenwoordig steeds minder geopereerd, doordat de wetenschap heeft aangetoond dat fysiotherapie in de meeste gevallen betere resultaten geeft dan een operatie. 

Nieuwe knie of heup

Wanneer u zodanig 'versleten', oftewel artrose, gewrichten heeft in de knie of heup kan een prothese worden overwogen. Een nieuwe knie TKP (Totale Knie Prothese) of nieuwe heup THP (Totale Heup Prothese) vervangen het 'versleten' gewricht. Een operatie wordt pas overwogen wanneer u door pijn wordt beperkt in uw dagelijkse leven.

De moderne prothese gaan tegenwoordig erg lang mee (15-25 jaar), desalniettemin is een prothese vaak te voorkomen of uit te stellen met fysiotherapie en beweging. Met het juiste advies en eventuele behandeling kunt u een operatie soms nog jaren uitstellen.

Hernia

Een hernia (HNP) is een vervelende klacht waarbij pijn in de rug kan uitstralen van het bovenbeen zelfs tot in de tenen. Uw fysiotherapeut kan doormiddel van een vraaggesprek en gericht onderzoek een hernia vermoeden. Een eventuele hernia kan alleen vastgesteld worden door een MRI, echter is ook bij personen die geen klachten hebben vaak een hernia te zien op een MRI, naarmate het ouder worden neemt dat percentage toe. Dit maakt een MRI niet altijd even betrouwbaar

In de meeste gevallen is een operatie niet nodig en kunt u door middel van begeleiding van onze fysio's vanzelf herstellen. Mocht u toch geopereerd worden bent u ook bij ons aan het juiste adres voor revalidatie.

Spier- of peesruptuur

Een gedeeltelijke of volledige scheur van pees of spier kan erg vervelend en flink pijnlijk zijn en beperkingen geven in het dagelijks leven. Onze therapeuten hebben ervaring met verschillende pees- en/of spierrupturen, ook voor diagnostiek na een trauma of ongeluk kunt u bij ons terrecht. Op basis van een vraaggesprek en onderzoek kunnen wij gericht advies en eventuele behandeling geven.

Veelvoorkomende spier- peesblessures: knie- en enkelbanden, schouder (cuff), achillespees en hamstrings.

Schouderluxaties of operaties

Wij zijn aangesloten bij het SchouderNetwerk regio Amsterdam. Voor revalidatie na operatie of een (sub)luxatie van uw schouder kunt u ook bij ons terecht.


Na een operatie of botbreuk is fysiotherapie belangrijk om het herstel te bevorderen en weer op uw oude niveau te kunnen functioneren. Fysiotherapeuten helpen met persoonlijke begeleiding en behandeling om spiermassa te herwinnen, stijfheid te verminderen en de mobiliteit te verbeteren.

Na een periode van gips, meestal 6-8 weken, neemt de spiermassa af en kan het betrokken gewricht stijf worden. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en een beperkte mobiliteit.

Soms krijgt men geen verwijzing voor fysiotherapie vanuit het ziekenhuis. In dergelijke gevallen kunnen fysiotherapeuten toch veel betekenen en helpen bij een sneller herstel en het voorkomen van toekomstige klachten.

Een gescheurde kruisband kan knieklachten veroorzaken en leidt tot verminderde stabiliteit in de knie. De knie bevat twee belangrijke kruisbanden, de voorste (VKB) en de achterste kruisband (AKB). Een scheur of gedeeltelijke scheur van een of beide kruisbanden veroorzaakt vaak veel pijn tijdens het scheuren, maar meestal neemt de pijn snel af en blijven alleen instabiliteitklachten over.

Een scheur van de voorste kruisband wordt als de 'hartaanval van de knie' beschouwd omdat het ernstige gevolgen kan hebben voor intensieve sporters, maar ook minder actieve mensen kunnen veel klachten ondervinden tijdens alledaagse activiteiten. Sportletsels, vooral bij contactsporten zoals voetbal en hockey, zijn de belangrijkste oorzaak van kruisbandblessures. Ook skiën veroorzaakt vaak knie-letsels. In sommige gevallen zijn niet alleen de kruisbanden beschadigd, maar ook de meniscus, binnenband (MCL), buitenband (LCL), botkneuzing of andere structuren.

Voor het scheuren van de voorste kruisband is een behoorlijke kracht nodig. Het onderbeen draait meestal naar buiten met een rotatie van het bovenbeen naar binnen.

Een gescheurde kruisband hoeft niet altijd geopereerd te worden. Hierbij is de juiste begeleiding en informatie cruciaal. Bij Karel Muns Fysiotherapie krijgt u een persoonlijk samengesteld behandelplan en alle benodigde informatie van uw therapeut. Er wordt nauw samengewerkt met orthopeden en specialisten in de omgeving om de juiste behandeling te bieden.

Bij Karel Muns Fysiotherapie krijgt u een persoonlijk samengesteld behandelplan dat specifiek is afgestemd op uw situatie. Uw therapeut zal u voorzien van alle benodigde informatie. Daarnaast werken wij nauw samen met orthopeden en specialisten in de omgeving om u de best mogelijke zorg te bieden.

Ja, fysiotherapie kan helpen bij het herstel van een gescheurde kruisband door middel van gerichte behandeling en oefeningen. Het versterken van de spieren rondom de knie, het verbeteren van de stabiliteit en het verminderen van pijn en stijfheid zijn belangrijke aspecten van een behandeling.

Een meniscusscheur ontstaat door het afscheuren van een of beide menisci in de knie. De knie bevat twee verschillende menisci, namelijk de binnenmeniscus en de buitenmeniscus. Deze halve maanvormige structuren bevinden zich tussen het boven- en onderbeen. De menisci fungeren als demping voor de knie, helpen bij de sturing en gewrichtssmering. Ze helpen de druk op het gewricht te verdelen en dragen bij aan de soepele beweging van de knie. Een meniscusscheur kan irritatie in het kniegewricht veroorzaken, wat pijn kan geven in en rondom de knie.

Bij een meniscusscheur kunnen verschillende klachten optreden, waaronder pijn, zwelling, stijfheid, knieblokkade en verminderde beweeglijkheid van de knie. Het kan ook leiden tot het gevoel van een 'klik', ‘plop’ of 'knak' in de knie tijdens bewegen.

Tegenwoordig worden meniscusproblemen steeds minder geopereerd, omdat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat fysiotherapie in de meeste gevallen betere resultaten geeft dan een operatie. Fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van de ontsteking en de pijn, het versterken van de omliggende spieren wat het herstel van de meniscus bevordert.

Fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van klachten en het herstel van de desbetreffende scheur. Door middel van specifieke oefeningen en therapie kan de fysiotherapeut de spieren rondom de knie versterken en de stabiliteit verbeteren. Dit kan leiden tot een betere functie van de knie en minder pijn.

Fysiotherapie heeft enkele voordelen ten opzichte van een operatie. Het is bijvoorbeeld minder invasief. Fysiotherapie is niet-invasief en heeft geen operatieve ingreep nodig, wat het herstelproces kan versnellen. Ook is fysiotherapie vaak kosteneffectiever dan een operatie. Tot slot heeft fysiotherapie doorgaans minder risico's en bijwerkingen dan een operatie.

Hoewel fysiotherapie vaak de voorkeur heeft, kan een operatie soms nog steeds nodig zijn, vooral bij ernstige of complexe meniscusscheuren. De beslissing over de behandeling hangt af van de specifieke situatie van de patiënt en moet worden genomen in overleg met een arts of fysiotherapeut.

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in een gewricht verslechtert, wat kan leiden tot pijn, stijfheid en beperkte beweeglijkheid. Als de gewrichtsslijtage dusdanig ernstig is dat het dagelijkse leven wordt beperkt door pijn, kan een gewrichtsprothese worden overwogen. Voorbeelden hiervan zijn een nieuwe knie (TKP) of een nieuwe heup (THP) om het versleten gewricht te vervangen.

Ja, in veel gevallen is het mogelijk om een gewrichtsprothese te voorkomen of uit te stellen met de juiste aanpak. Fysiotherapie en beweging kunnen een cruciale rol spelen bij het verminderen van gewrichtspijn, het verbeteren van de gewrichtsfunctie en het vertragen van het progressieve karakter van artrose.

Als u last heeft van gewrichtspijn die uw dagelijkse leven beperkt, is het verstandig om een arts te raadplegen. De arts kan een diagnose stellen en een behandelplan opstellen dat het beste bij uw situatie past. Fysiotherapeuten kunnen vervolgens een rol spelen bij de behandeling van artrose of bij de revalidatie na een gewrichtsprothese-operatie.

Een hernia (Herniated Nucleus Pulposus) is een vervelende aandoening waarbij de tussenwervelschijf in de rug uitpuilt en druk uitoefent op de zenuwwortels. Dit kan resulteren in pijn in de rug, die kan uitstralen van het bovenbeen tot zelfs in de tenen. Andere symptomen kunnen zijn tintelingen, gevoelloosheid en spierzwakte in het getroffen gebied.

Een eventuele hernia kan alleen definitief worden vastgesteld met behulp van een MRI-scan. Het is belangrijk om op te merken dat zelfs bij personen die geen klachten hebben, een hernia op een MRI kan worden gezien. Naarmate mensen ouder worden, neemt het percentage mensen met een hernia op de MRI toe. Hierdoor is een MRI niet altijd even betrouwbaar als enige diagnostische methode.

In de meeste gevallen is een operatie niet nodig bij een hernia. Vaak kunnen patiënten vanzelf herstellen met de juiste begeleiding van fysiotherapeuten. Fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van de klachten, het versterken van de spieren rondom de wervelkolom en het bevorderen van het natuurlijke herstelproces.

Fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van de pijn en ontsteking, het vergroten van de flexibiliteit en mobiliteit, en het versterken van de rug- en buikspieren. Specifieke oefeningen kunnen de druk op de zenuwwortels verminderen en het herstelproces versnellen.

Als een operatie toch nodig is, kunt u bij de fysiotherapeut terecht voor revalidatie na de operatie. Fysiotherapie kan helpen bij het herstel na een hernia-operatie, het verbeteren van de mobiliteit en het voorkomen van herhaling van de hernia.

Een gedeeltelijke of volledige scheur van een pees of spier is een aandoening waarbij de vezels van de pees of spier zijn beschadigd of gescheurd. Dit kan erg pijnlijk zijn en beperkingen geven in het dagelijks leven, omdat het de normale functie van het aangedane gebied beïnvloedt.

Veelvoorkomende spier- en peesblessures zijn onder andere blessures aan de knie- en enkelbanden, de schouder (rotatorcuff), de achillespees en de hamstrings. Deze blessures kunnen vaak voorkomen bij sporters, maar ook bij mensen die bijvoorbeeld een trauma of ongeluk hebben gehad.

Onze therapeuten hebben ervaring met verschillende pees- en/of spierrupturen en kunnen u helpen bij de diagnose en behandeling van deze blessures. Op basis van een vraaggesprek en onderzoek kunnen zij een gericht advies geven en een passende behandeling opstellen om het herstelproces te bevorderen.

De diagnose van een pees- of spierruptuur wordt gesteld door middel van een vraaggesprek en een grondig onderzoek. Hierbij zal de therapeut uw medische geschiedenis doornemen en de specifieke klachten en symptomen onderzoeken. Soms kan aanvullend beeldvormend onderzoek, zoals een echo, nodig zijn om de ernst van de blessure te beoordelen. Dit kan overigens in de praktijk van de Stationsstraat bij Dimitry Roschar.

Een schouderluxatie verwijst naar het uit de kom raken van het schoudergewricht. Dit kan gebeuren als gevolg van een trauma, zoals een val of een harde klap op de schouder. Het kan ook optreden bij sportblessures of andere ongelukken. Schouderluxaties kunnen erg pijnlijk zijn en leiden tot beperkingen in de beweging van de schouder.

Het SchouderNetwerk regio Amsterdam is een samenwerkingsverband van fysiotherapeuten en specialisten die gespecialiseerd zijn in schouderklachten en schouderrevalidatie. Het netwerk streeft naar het bieden van hoogwaardige zorg voor mensen met schouderproblemen en het bevorderen van kennisuitwisseling tussen zorgprofessionals.

Onze praktijk is aangesloten bij het SchouderNetwerk regio Amsterdam, wat betekent dat onze therapeuten specifieke expertise hebben op het gebied van schouderklachten en schouderrevalidatie. Als u een schouderluxatie heeft gehad, kunnen wij u helpen bij de revalidatie om de bewegingsvrijheid en kracht van uw schouder te herstellen.

Ja, naast schouderluxaties kunnen onze therapeuten u ook helpen bij de revalidatie na een schouderoperatie. Na een operatie is het belangrijk om het herstelproces te ondersteunen en de schouderfunctie geleidelijk te verbeteren. Onze therapeuten kunnen u begeleiden bij het herwinnen van mobiliteit en kracht in uw schouder en u helpen om uw normale activiteiten weer op te pakken.

Ja, naast schouderluxaties en revalidatie na operaties kunnen wij u ook helpen bij andere schouderproblemen, zoals schouderpijn, impingement (inklemming), peesontstekingen, en andere schouderblessures. Onze therapeuten hebben ruime ervaring in het behandelen van diverse schouderklachten en kunnen u een effectieve behandeling bieden om uw schouderklachten te verminderen en uw schouderfunctie te verbeteren.