Maak een afspraak

Nekklachten

De oorzaken van nekklachten zijn heel verschillend. Laat uw klacht door ons onderzoeken en behandelen.

Nekklachten zijn zeer vervelend en kunnen ervoor zorgen dat u beperkt wordt in het uitvoeren van uw dagelijks activiteiten. Deze klachten kunnen ontstaan door verschillende factoren. Hoe deze klachten het beste behandeld kunnen worden verschilt per persoon en de oorzaak van de klacht. Hieronder kunt u zien welke nekklachten er zijn, welke symptomen daarbij horen en met welke behandelmethoden deze nekklachten behandeld kunnen worden.

Oplossingen en tips

Er bestaan verschillende oorzaken en behandelingsmogelijkheden bij nekklachten. Daarom is een gericht onderzoek door de fysiotherapeut de beste manier om inzicht te krijgen in uw klachten en wat hier aan te doen is.

Nekklachten gaan vaak gepaard met pijn en uitstraling naar de schouder, arm en/of hoofd. Dit wordt 'referred pain' genoemd. Wanneer zich in de verschillende nek-/schouderspieren myofasciale triggerpoints ontwikkelen, kunnen deze uitstralende pijn geven op een andere plaats dan waar het oorspronkelijke probleem zich bevindt. Veel voorkomende problemen zijn armklachten en spanningshoofdpijn. Deze triggerpoints zijn door speciale behandelingen goed te bestrijden. Denk hierbij aan dry needling/myofasciale release of bijvoorbeeld medical taping.

Tegenwoordig zitten we bijna elke dag met een verkeerde houding of gebogen nek achter de computer, laptop, tablet en telefoon. Meestal gaat dat een lange tijd goed, maar ineens krijgen we last van de nek. De juiste tips en houdingsadviezen kunnen onze fysiotherapeuten u vertellen in combinatie met een oplossingsgerichte therapie. 

Hernia?

Bij nekklachten en uitstraling heeft u niet meteen een hernia, zoals u al snel leest op internet. Laat u erst goed onderzoeken en bespreek de diagnose en het behandelplan met de therapeut. Ook in het geval van een hernia wordt er meestal een conservatief traject (zonder operatie) ingezet.

Manuele therapie?

Met nekklachten hoeft u niet altijd naar de manueel therapeut toe. Onze fysiotherapeuten hebben veel ervaring met nekklachten en hoe deze te verhelpen, maar ook in de toekomst te voorkomen. Heeft u langdurig aanhoudende klachten en helpen verschillende therapievormen geprobeerd? Dan is een manueel therapeut mogelijk wel een goede optie voor u.


Nekklachten kunnen worden veroorzaakt door diverse factoren, waaronder slechte houding, overbelasting, stress, blessures of degeneratieve aandoeningen.

Symptomen van nekklachten kunnen variëren van pijn, stijfheid en spanning in de nek tot hoofdpijn, uitstraling naar de schouders en tintelingen in de armen.

Er zijn verschillende soorten nekklachten, waaronder spiergerelateerde klachten, gewrichtsproblemen en zenuwcompressie. Deze kunnen variëren in oorzaak en ernst.

Langdurig zitten met een verkeerde houding of gebogen nek tijdens het gebruik van digitale apparaten kan leiden tot nekklachten. Deze gewoonte belast de nekspieren en kan pijn en ongemak veroorzaken.

De behandeling van nekklachten hangt af van de specifieke situatie. Het gericht onderzoek door een fysiotherapeut kan inzicht geven in de aard van uw klachten en de best passende behandelingsmogelijkheden. Dit kan onder andere dry needling, myofasciale release, medical taping en oplossingsgerichte therapie omvatten.

Bij nekklachten en uitstraling heeft u niet meteen een hernia, zoals u al snel leest op internet. Laat u eerst goed onderzoeken en bespreek de diagnose en het behandelplan met een therapeut. Ook in het geval van een hernia wordt er meestal een conservatief traject (zonder operatie) ingezet.

Met nekklachten hoeft u niet altijd naar een manueel therapeut toe. Onze fysiotherapeuten hebben veel ervaring met nekklachten en hoe deze te verhelpen en in de toekomst te voorkomen. Heeft u langdurig aanhoudende klachten en helpen verschillende therapievormen niet? Dan is een toch een afspraak bij de manueel therapeut mogelijk wel een goede optie voor u.