Maak een afspraak

COPD

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Wij bieden therapiemogelijkheden aan, persoonlijk en in groepsverband.

Als u COPD heeft ademt u moeilijker omdat uw longen beschadigd zijn. U heeft minder zuurstof, daardoor kunnen normale dingen lastig zijn zonder buiten adem te raken, zoals; traplopen, boodschappen doen of aankleden. 

Wat is er aan te doen?

Wat is COPD? COPD is een blijvende longziekte. COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis zijn vaak de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen (bronchiën) ontstoken en bij longemfyseem gaan er longblaasjes verloren.

Hoe ontstaat het? Er zijn een paar factoren die deze aandoening kunnen veroorzaken; de belangrijkste oorzaak is roken. Omdat roken de longen continue prikkelt, raken deze ontstoken. Ook een erfelijke aandoening of schadelijke stoffen kunnen COPD veroorzaken. Daarnaast kan onbehandelde astma ook leiden tot COPD.

Symptomen COPD kan zich op verschillende manieren openbaren. De voornaamste klachten bestaan uit benauwdheid en hoesten (soms ook ophoesten van slijm). Daarnaast kun je kortademig en vermoeid zijn.

Behandeling? COPD is een chronische ziekte en kan dus niet verdwijnen. Wel kan men de klachten verminderen door middel van medicijnen (zoals luchtwegen verwijder en ontstekingsremmende pillen) en een gezond eet- en beweegpatroon, maar ook fysiotherapie kan uitkomst bieden. De fysiotherapeut kan je door middel van oefentherapie helpen om de longconditie te verbeteren en de ademhalingsspieren te versterken. 

In de praktijk hebben wij COPD groepen die hun persoonlijke trainingsschema volgen in combinatie met lotgenoten. Er volgt altijd eerst een 1-op-1 behandeling met één van onze in COPD gespecialiseerde fysiotherapeuten voordat u met de groep mee gaat doen.

Neem contact met ons op voor meer informatie!


COPD staat voor chronische obstructieve longziekte en is een blijvende longaandoening. Het omvat zowel chronische bronchitis als longemfyseem. Bij chronische bronchitis zijn vaak de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen ontstoken, terwijl bij longemfyseem longblaasjes verloren gaan.

Er zijn verschillende factoren die COPD kunnen veroorzaken, waarvan roken de belangrijkste is. Roken prikkelt de longen continu, wat ontstekingen veroorzaakt. Erfelijke aanleg, blootstelling aan schadelijke stoffen en onbehandelde astma kunnen ook leiden tot COPD.

COPD kan zich op diverse manieren manifesteren. De belangrijkste symptomen zijn benauwdheid en hoesten, soms gepaard met het ophoesten van slijm. Kortademigheid en vermoeidheid zijn ook veelvoorkomende klachten.

COPD is een chronische ziekte en kan niet volledig genezen worden. De behandeling richt zich op het verminderen van klachten. Dit kan onder andere met medicijnen, zoals luchtwegverwijders en ontstekingsremmende pillen, en een gezond eet- en beweegpatroon. Fysiotherapie kan ook helpen. Een fysiotherapeut kan met oefentherapie de longconditie verbeteren en ademhalingsspieren versterken.

Fysiotherapie kan een belangrijke rol spelen bij COPD. Een fysiotherapeut kan met specifieke oefeningen de longfunctie verbeteren en ademhalingsspieren versterken. In de praktijk worden COPD-groepen gevormd waarin individuen, onder begeleiding van gespecialiseerde fysiotherapeuten, hun persoonlijke trainingsschema volgen in combinatie met lotgenoten. Voor deelname aan de groep volgt altijd eerst een 1-op-1 behandeling met een gespecialiseerde fysiotherapeut.