Maak een afspraak

COPD

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Wij bieden therapiemogelijkheden aan, persoonlijk en in groepsverband.

Wat is COPD?

Is het besmettelijk? Is het chronisch?

Als u COPD heeft ademt u moeilijker omdat uw longen beschadigd zijn. U heeft minder zuurstof, daardoor kunnen normale dingen lastig zijn zonder buiten adem te raken, zoals; traplopen, boodschappen doen of aankleden. 

Wat is er aan te doen?

Wat is COPD? COPD is een blijvende longziekte. COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis zijn vaak de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen (bronchiën) ontstoken en bij longemfyseem gaan er longblaasjes verloren.

Hoe ontstaat het? Er zijn een paar factoren die deze aandoening kunnen veroorzaken; de belangrijkste oorzaak is roken. Omdat roken de longen continue prikkelt, raken deze ontstoken. Ook een erfelijke aandoening of schadelijke stoffen kunnen COPD veroorzaken. Daarnaast kan onbehandelde astma ook leiden tot COPD.

Symptomen COPD kan zich op verschillende manieren openbaren. De voornaamste klachten bestaan uit benauwdheid en hoesten (soms ook ophoesten van slijm). Daarnaast kun je kortademig en vermoeid zijn.

Behandeling? COPD is een chronische ziekte en kan dus niet verdwijnen. Wel kan men de klachten verminderen door middel van medicijnen (zoals luchtwegen verwijder en ontstekingsremmende pillen) en een gezond eet- en beweegpatroon, maar ook fysiotherapie kan uitkomst bieden. De fysiotherapeut kan je door middel van oefentherapie helpen om de longconditie te verbeteren en de ademhalingsspieren te versterken. 

In de praktijk hebben wij COPD groepen die hun persoonlijke trainingsschema volgen in combinatie met lotgenoten. Er volgt altijd eerst een 1-op-1 behandeling met één van onze in COPD gespecialiseerde fysiotherapeuten voordat u met de groep mee gaat doen.

Neem contact met ons op voor meer informatie!

Denkt u last te hebben van COPD?

Bij Karel Muns kunnen we u helpen om te leren omgaan met COPD en de kwaliteit van leven te verbeteren.

De Kwakel Noorddammerweg 30
0297-521539
Amstelveen Stationsstraat 15-17
020-6411642