Maak een afspraak

Overige klachten

Staat uw klacht er niet tussen? Klik dan hier om te zoeken naar informatie over uw klacht.

Hmm, waar heb ik last van?

Klachten en informatie

  • Hoofdpijn/Migraine

    Hoofdpijn komt veel voor. Twee derde van de Nederlanders heeft wel eens last van hoofdpijn. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn. Hoofdpijn kan soms zo hevig zijn dat normaal functioneren tijdelijk niet mogelijk is. Hoofdpijn kent vele varianten en uitingen. De volgende type hoofdpijnen komen het vaakst voor; 1) Spierspanningshoofdpijn; 2) Nekgerelateerde hoofdpijn; 3) Migraine zonder aura; 4) Migraine met aura. Deze soorten hoofdpijnen kunnen worden behandeld samen met uw fysiotherapeut soms in overleg met de huisarts. Wij proberen er samen met u achter te komen welke soort hoofdpijn u heeft om naar de oorzaak op zoek te gaan. Soms is dat niet altijd binnen het lichaam te vinden, maar kan bijvoorbeeld stress, houding en leefstijl ook veel invloed hebben op de klachten. Meer weten? Neem dan contact met ons op door te bellen of via het contactformulier.

  • Hamstringblessure

    De spieren aan de achterkant van het bovenbeen noemen we de hamstrings. Een blessure aan deze spieren ontstaat meestal tijdens het sporten, als je een sprintje trekt, een explosieve start maakt of plotseling afremt. Je kunt ook een hamstringblessure krijgen in het dagelijks leven, bijvoorbeeld door een onverwachte beweging. Bij een hamstringblessure voel je een felle pijn in je bovenbeen die lijkt op een messteek of zweepslag. Dit gaat gepaard met een gevoel van kramp. Je kunt je been moeilijk buigen en lopen doet veel pijn. Ook het rekken of aanspannen van de spier is pijnlijk. De plek kan stijf worden. Soms ontstaat na een paar dagen een bloeduitstorting aan de achterkant van het bovenbeen. Voor een goed herstel heb je de ondersteuning van een fysiotherapeut nodig. Een fysiotherapeut kan onderzoeken hoe de hamstringblessure is ontstaan en welke oefeningen kunnen helpen bij een goed en vlot herstel. De fysiotherapeut kan je ook helpen om te bepalen wanneer je weer kunt beginnen met sporten en hoe je een nieuwe blessure voorkomt. Meer weten? Neem dan contact met ons op door te bellen of via het contactformulier.

  • Neurologische aandoeningen

    Neurologische aandoeningen is een verzamelnaam voor een groep aandoeningen aan de hersenen of zenuwbanen. Er zijn ongeveer 600 neurologische aandoeningen. De aantal van de bekendste neurologische aandoeningen zijn de ziekte van Parkinson, MS, ALS, CVA (herseninfarct) en epilepsie. Ook tintelingen in de armen of benen kunnen door zenuwstoornissen worden veroorzaakt. Een hernia kan bijvoorbeeld ook uitstraling of doofheid in uw armen of benen veroorzaken. Meer weten? Neem dan contact met ons op door te bellen of via het contactformulier.

  • Knieklachten

    Knieklachten zijn veelvoorkomend en hiervoor hebben wij al een aantal onderwerpen specifiek toegelicht. Echter kunnen er bij kniepijn veel verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Een aantal voorbeelden: retropatellaire chondropatie, patella-tracking, patella-luxatie, meniscus, artrose, slijmbeurzen, knieoperaties, gewrichtsbanden PFPS (Patello Femoraal Pijn Syndroom) Meer weten? Neem dan contact met ons op door te bellen of via het contactformulier.

  • Nieuwe knie of heup (TKP/THP)

    Een nieuwe heup THP (Totale Heup Prothese) of knie TKP (Totale Knie Prothese) is tegenwoordig geen uitzondering meer. Door artrose (verminderen kraakbeenkwaliteit) kunt u pijnklachten in het gewricht ontwikkelen, dat kan dermate ernstig zijn en pijnklachten geven dat de beste oplossing een kunstheup of knie is. De operaties worden veelvuldig uitgevoerd en de resultaten zijn vaak goed, maar geen garantie. De juiste begeleiding van het traject voorafgaand en na de operatie kan een groot verschil maken in hoe snel en de kwaliteit van het herstel. Meer weten? Neem dan contact met ons op door te bellen of via het contactformulier.

  • Sportblessure

    Wij zijn gespecialiseerd in vele soorten sportblessures! Onze vele sportieve therapeuten hebben affiniteit met vele sporten, zie hiervoor de teampagina. Wij begrijpen als geen ander hoe vervelend een blessure kan zijn, waardoor sporten niet meer mogelijk is. Echter hebben wij ook veel ervaring en kunnen daarom ook het beste advies geven met betrekking tot het te verwachte herstel en de juiste oefeningen. Een aantal voorbeelden van locaties van sportblessures; achillespees, enkel, knie, schouder, rug, tennis- en golferselleboog (epicondylitis). Meer weten? Neem dan contact met ons op door te bellen of via het contactformulier.

  • Ouderdomsklachten

    Ouder worden gaat helaas vaak gepaard met lichamelijke klachten. Echter kunnen wij als fysiotherapeuten veel doen bij dit soort klachten, sommige klachten ontstaan door overbelasting maar kunnen ook door onderbelasting ontstaan. Wij helpen u met klachten in het dagelijkse leven, bijvoorbeeld; weer de trap op en af kunnen, opstaan uit een stoel, verbeteren van de (spier)conditie of lopen met een hulpmiddel (rollator, stok etc). Meer weten? Neem contact met ons op via het contactformulier of bel ons!

  • Hart-, vaat- en longklachten

    Hart-, vaat- en longklachten komen helaas steeds vaker voor in onze samenleving, echter worden wij ook steeds ouder en dat gaat vaak gepaard. edereen kent wel iemand die een aandoening aan het hart, vaten of longen heeft. Deze aandoeningen hebben grote gevolgen voor de kwaliteit van leven en beperken het aantal gezonde levensjaren. Het zijn dan ook twee van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat training en deskundige begeleiding noodzakelijk is voor mensen met bijvoorbeeld hartfalen en COPD (chronische aandoening van de luchtwegen). Onder andere bij het op peil brengen of verbeteren van uw conditie door oefeningen en/of het aanleren van ademtechnieken en –tempo. Door de diverse oefeningen krijgt u het gevoel meer controle te hebben over uw aandoening. Fysiotherapie helpt u om uw levensgewoontes en levensstijl positief te veranderen. Meer weten? Neem dan contact met ons op door te bellen of via het contactformulier.

  • Obesitas

    Obesitas (verwante en min of meer synonieme termen zijn overgewicht, zwaarlijvigheid, vetzucht, corpulentie, dikheid, en adipositas) is een medische aandoening waarbij zich zoveel lichaamsvet heeft opgehoopt dat dit een negatief effect kan hebben op de gezondheid. Dit kan leiden tot een kortere levensverwachting en/of meer gezondheidsproblemen. De autoriteiten beschouwen het dan ook als een van de ernstigste problemen voor de volksgezondheid in de 21e eeuw. Obesitas vergroot het risico op verschillende ziekten, met name hartaandoeningen, type 2 diabetes, obstructieve slaapapneu, bepaalde vormen van kanker, artrose en astma. Obesitas wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van een buitensporige inname van voedselenergie (te veel eten), gebrek aan lichaamsbeweging en genetische aanleg. Mensen met obesitas hebben vaak last van hun zwaarlijvigheid. Ze kunnen door het extra gewicht vaak moeilijker lopen en bewegen. Dit belemmert hen vervolgens in het verhogen van hun activiteitenniveau teneinde gewicht te verliezen. In sommige gevallen ligt de oorzaak echter voornamelijk in de genen, endocrieneaandoeningen, medicijnen of een psychische ziekte. Er is weinig bewijs voor de opvatting dat sommige obese personen weinig eten en toch zwaarder worden door een trage stofwisseling; doorgaans verbruiken obese mensen meer energie dan hun slanke tegenhangers vanwege de energie die nodig is voor de instandhouding van een groot lijf. Wij werken samen met diëtisten en leefstijlcoaches of in multidisciplinair verband te kunnen helpen bij obesitas, of klachten die daaruit volgen. Meer weten? Neem dan contact met ons op door te bellen of via het contactformulier.

  • Hand- en polsklachten

    De vele kleine spieren, pezen, zenuwen en botten maken onze hand en pols een complex lichaamsdeel. Aangezien we onze handen veel gebruiken, kunnen aandoeningen aan hand of pols ingrijpend zijn in onze dagelijkse bezigheden. Bekende hand- en polsklachten worden veroorzaakt door onder meer carpaal tunnel syndroom (CTS), de ziekte van Dupuytren, peesotsteking en artrose. Ook hiervoor kunt u bij ons terecht. Meer weten? Neem dan contact met ons op door te bellen of via het contactformulier.

  • Oncologische klachten

    Wanneer je de diagnose ‘kanker’ krijgt, heeft dat een enorme impact. Dit kan leiden tot depressiviteit en vermoeidheid. Ook behandeling van kanker gaat vaak gepaard met bijwerkingen, zoals verslechtering van je conditie en extreme vermoeidheid. En een operatie of bestraling veroorzaakt littekenweefsel wat kan leiden tot pijn, problemen met bewegen en bijvoorbeeld oedeem (vochtophoping). Wetenschappelijk onderzoek leert dat mensen die deelnemen aan een beweegprogramma (ondanks de omstandigheden) meer energie hebben, minder moe zijn en zich fijner voelen. Bewegen heeft echt een positief effect, zowel voor, tijdens als na de behandeling. Meer weten? Neem dan contact met ons op door te bellen of via het contactformulier.

  • Reumatoïde artritis

    Wij werken momenteel nog aan deze teksten op onze hagelnieuwe website. Heeft u last van deze klacht belt u ons dan op 020-6411642 en we helpen u vakkundig verder!

  • Osteoporose

    Osteoporose is de medische naam voor poreus bot ofwel zwak bot. Zwak wil zeggen, zwakker dan het gemiddelde. Osteoporose is een chronische aandoening van het skelet, waarbij de botsterkte afneemt. Men spreekt dikwijls over botontkalking, maar dat is niet helemaal correct. Bij osteoporose is er naast minder botmassa ook een verandering in de structuur van het bot, hierdoor is de sterkte (nog) minder. Door de zwakkere botten én veranderde botstructuur ontstaan gemakkelijk botbreuken. Botbreuken zijn dan ook meestal het eerste signaal om te starten met nader onderzoek naar osteoporose. De volgende breuk is wellicht minder onschuldig. Meer weten? Neem dan contact met ons op door te bellen of via het contactformulier.

  • Parkinson

    In Nederland leven 50.000 mensen met de ziekte van Parkinson. Over de hele wereld zijn dat er maar liefst 10.000.000. De ziekte van Parkinson uit zich bij geen enkel persoon hetzelfde. Parkinson is een enorm ingewikkelde ziekte die ontstaat in de hersenen, maar de manier waarop de ziekte zich uit is voor geen mens hetzelfde. Het treft mannen en vrouwen, jong en oud. Ieder van hen heeft zijn of haar eigen parkinson. Van trillende handen en depressies tot vastgenageld staan op de vloer en geen initiatief meer tonen. De behandeling en begeleiding bij parkinson vragen om een hele specialistische en deskundige aanpak. Daarbij moet telkens opnieuw gekeken worden naar de behoeften en de wensen van degene met parkinson en hun naasten. Meer weten? Neem dan contact met ons op door te bellen of via het contactformulier.

  • Beroerte (CVA)

    De meest voorkomende oorzaak van hersenletsel is een beroerte. Dit wordt ook wel CVA genoemd: Cerebro Vasculair Accident. Dat betekent: een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Elk jaar worden in Nederland 43.000 mensen voor de eerste keer door een beroerte getroffen. Dat zijn ongeveer 117 mensen per dag. CVA heeft twee veel voorkomende vormen: het herseninfarct en de hersenbloeding. Ongeveer 80% van de mensen met een beroerte heeft een herseninfarct, 20% heeft een hersenbloeding. Bij een herseninfarct is sprake van een verstopping in de bloedvaten door een propje, dichtslibbing of een combinatie daarvan. Als een bloedvat in de hersenen lekt of is geknapt, wordt dat een hersenbloeding genoemd. Zowel bij een herseninfarct als bij een hersenbloeding stroomt er te weinig bloed naar een deel van de hersenen. Daardoor krijgt een gedeelte van de hersenen te weinig zuurstof en hierdoor sterven de hersencellen op die plaats af. In de hersenen liggen allerlei gebieden met verschillende functies. Wanneer er hersencellen afsterven in een bepaald gebied, wordt de functie van dat gebied verstoord. Hoe erg de gevolgen hiervan zijn, hangt o.a. af van de ernst van de verwonding en de plaats daarvan in de hersenen. Meer weten? Neem dan contact met ons op door te bellen of via het contactformulier.

  • Frozen Shoulder

    Een frozen shoulder wordt gekenmerkt door pijn in en rondom de schouder, vaak uitstralend tot in de bovenarm. Deze pijn houdt vaak weken aan en neemt geleidelijk in ernst toe. Na enige weken tot maanden treedt er een toenemende stijfheid in de schouder op. De pijn wordt veroorzaakt door een ontsteking van het binnenste van het gewrichtskapsel. De bewegingsbeperking ontstaat door een geleidelijk toenemende verstijving van het buitenste van het gewrichtskapsel. Dit wordt fibrosering genoemd. Zo’n 2 tot 5% van de Nederlandse bevolking heeft wel eens een frozen shoulder gehad, vaak tussen het 40ste en het 60ste levensjaar. Mensen met diabetes lopen meer risico. Onder hen heeft tussen de 10 en 23% last van een frozen shoulder. Bij diabetespatiënten duurt de aandoening vaak langer en is het effect van de behandeling minder goed te voorspellen. Een te snel of te langzaam werkende schildklier, de ziekte van Parkinson en bepaalde hart- en vaatziekten, zoals een hersenbloeding, verhogen ook de kans op een frozen shoulder. Meer weten? Neem dan contact met ons op door te bellen of via het contactformulier.

  • Heupklachten en liespijn

    Pijn in de heup of lies kan verschillende oorzaken hebben. Pijn aan de buitenzijde van de heup kan worden veroorzaakt door een slijmbeursontsteking of overbelasting van één van de pezen van de bilspier. Pijn aan de voorzijde van de heup kan te maken hebben met een overbelasting van de spieren van het bovenbeen, de heupbuigers of de aanhechting van de buikspier. Pijn in de lies kan komen door slijtage van het heupgewricht, een liesbreuk of door een (sport)blessure van één van de liesspieren. Daarnaast kunnen veel heupklachten & liespijn in verband staan met klachten van de onderrug. Meer weten? Neem dan contact met ons op door te bellen of via het contactformulier.

  • Multiple Sclerose (MS)

    Multiple sclerose (MS) is een ziekte waarbij de bescherm- en isolatielaag rondom de zenuwen in de hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen (het centrale zenuwstelsel) is beschadigd. Hierdoor kunnen onder andere problemen ontstaan met lopen, voelen en zien. De oorzaak van MS is onbekend; wél weten we dat de stof myeline een belangrijke rol speelt bij MS. Myeline vormt een isolatielaag rondom de zenuwen in het centraal zenuwstelsel. Deze laag zorgt ervoor dat zenuwen prikkels snel en efficiënt doorgeven. De symptomen van MS zijn heel verschillend. Het hangt er maar net vanaf in welke zenuwbaan de myelinelaag beschadigd is. Veel voorkomende verschijnselen zijn slecht zien, tintelingen, krachtsverlies, evenwichtsstoornissen en problemen met plassen, stoelgang en seks. Lichte stoornissen van het geheugen en het denken vallen minder op, maar zijn niet minder hinderlijk. Moeheid is een veel voorkomend en erg invaliderend verschijnsel. De gevolgen van MS zijn zeer divers en kunnen leiden tot problemen bij zelfverzorging, mobiliteit, arbeid en vrijetijdsbesteding. Het verloop van MS is bij iedere persoon anders en moeilijk te voorspellen. Invaliditeit kan jaren uitblijven maar de ziekte kan soms ook erg snel verlopen. MS is vrijwel nooit een dodelijke ziekte. Gemiddeld is de levensverwachting slechts enkele jaren verkort. Meer weten? Neem dan contact met ons op door te bellen of via het contactformulier.

  • Zwelling

    Zwellingen door vallen of stoten komen vaak voor. Zwellingen zijn meestal onschuldig. Ze ontstaan bijvoorbeeld na een val waarbij je je verder niet blesseert. Door de val of stoot raken het weefsel onder je huid en de bloedvaatjes daarin beschadigd en treedt er vocht uit de bloedbaan. Dat zorgt voor de zwelling. Hierdoor kan je soms moeilijk het beschadigde lichaamsdeel bewegen. Meestal is de gezwollen plek ook pijnlijk en ontstaat er een blauwe plek. Neem bij plotselinge zwellingen, die niet veroorzaakt worden door vallen of stoten, contact op met je huisarts. Dit geldt ook als je vaak of abnormaal grote zwellingen krijgt na het vallen of stoten. Let op: een zwelling als gevolg van een val of stoot kan ook een teken kan zijn van spier- en/of peesletsel of een botbreuk. Als u twijfelt, raadpleeg dan uw huisarts of fysiotherapeut. Meer weten? Neem dan contact met ons op door te bellen of via het contactformulier.

  • Voorste kruisband (VKB) letsel

    De knie is een scharniergewricht. Het bestaat uit twee botdelen: het scheenbeen en het dijbeen. De botuiteinden zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Deze laag is elastisch en vangt schokken en stoten op, zodat de knie soepel beweegt. Aan de voorzijde van het kniegewricht zit de knieschijf. Aan de binnen- en buitenzijde van de knie zit een meniscus: een soort stootkussen. Midden in het kniegewricht ligt de voorste kruisband. Deze voorkomt dat het onderbeen tijdens het lopen en het maken van draaibewegingen naar voren schiet. Tijdens sporten of door een ongelukkige beweging kan de voorste kruisband scheuren. Dit voelt aan alsof er in de knie iets knapt. Vervolgens heeft u een instabiel gevoel in de knie en kunt u door uw knie zakken. Een voorste kruisband reconstructie is dan vaak een oplossing, maar ook kunt u in theorie zonder kruisband functioneren. Meer weten? Neem dan contact met ons op door te bellen of via het contactformulier.

  • Meniscusletsel

    In de knie zit aan de binnen- en aan de buitenzijde een meniscus. Beschadigingen aan een meniscus komen veel voor; er zit dan een kleine of grote scheur in. De klachten kunnen zijn: pijn en/of een klikkend gevoel in de knie. Vaak is de knie gezwollen door vochtophoping en soms lukt het niet meer om het been geheel te strekken, de knie zit ‘op slot’. Een scheur(tje) in de meniscus kan plotseling ontstaan, bijvoorbeeld bij sport, een draaibeweging of een ongeval. Een scheur(tje) kan ook geleidelijk ontstaan als de kwaliteit van een meniscus vermindert. Meer weten? Neem dan contact met ons op door te bellen of via het contactformulier.

  • Chronische pijn

    Mensen met chronische pijn zoeken vaak lang naar de oorzaak. Allerlei (medische) onderzoeken worden gedaan, vaak zonder een duidelijke verklaring te vinden voor de hoeveelheid pijn die wordt ervaren. Vaak zijn er al veel behandelingen geprobeerd, zonder voldoende resultaat op de lange termijn. Bij chronische pijn is er een verandering opgetreden in de zenuwbanen die pijnprikkels naar de hersenen sturen. Er worden vaker en meer prikkels doorgegeven en in de hersenen ervaren als ‘pijn’. Men is gevoeliger geworden voor pijnprikkels, waardoor het pijnsignaal een ‘vals’ alarm afgeeft. De pijn wordt eerder en heviger gevoeld dan dat de bedoeling is. Meer weten? Neem dan contact met ons op door te bellen of via het contactformulier.

  • Claudicatio Intermittens/Etalagebenen

    Etalagebenen is de volksterm voor ‘claudicatio intermittens’. De oorzaak hiervan is de aandoening perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Bij deze aandoening zijn de slagaders in de benen vernauwd, waardoor te weinig zuurstof naar de spieren wordt aangevoerd. Hierdoor ervaart men krampachtige pijn of een doof gevoel in het been tijdens en na inspanning. Deze pijn treedt vaak op in de kuiten, maar kan ook in de bovenbenen of bilspieren optreden. Na rust verdwijnt de pijn, vanwaar de term etalagebenen: patiënten proberen de pijn te maskeren door noodgedwongen de etalage van een winkel te bekijken. In Nederland wordt geschat dat ruim 19% van de 55-plussers lijdt aan een vorm van PAV. Etalagebenen worden veroorzaakt door slagaderverkalking. Bij slagaderverkalking worden de wanden stugger en dikker, waardoor vernauwingen optreden. Deze verdikkingen, ook wel plaques genoemd, worden veroorzaakt door een opeenhoping van gladde spiercellen en cholesterol. Door de vernauwing in de slagaders van en naar de benen, gaat het bloed trager stromen en ontstaat er een zuurstoftekort in de beenspieren bij inspanning. Hierdoor ontstaan de klachten in de benen bij etalagebenen. Meer weten? Neem dan contact met ons op door te bellen of via het contactformulier.

  • Verzwikte enkel/Enkeldistortie

    Een verzwikte enkel wordt ook wel enkeldistorise of verstuiking genoemnd. De enkel wordt verstevigd door een gewrichtskapsel, pezen en meerdere enkelbanden. Deze lopen langs de binnen- en buitenkant van het gewricht. Bij een verstuiking komen er scheurtjes in die banden, of ze scheuren zelfs helemaal. Niet elke verzwikte enkel is overigens een verstuikte enkel. Een verzwikking is puur het omklappen van de enkel. Vaak vangen de spieren dat moeiteloos op en heb je er geen last van. Pas als de spieren het niet kunnen opvangen en de banden overrekt raken en inscheuren, is het een verstuiking. Door het scheuren van de bloedvaatjes komt er een bloeduitstorting, en dat zorgt voor de zwelling. Een verzwikking zwelt minimaal en er is geen bloeduitstorting, er is dan immers niks gescheurd. Fysiotherapeutische behandeling en begeleiding kunnen nodig zijn als je klachten na een enkelverstuiking blijven aanhouden en je enkel nog niet belastbaar is zoals voor de blessure. Ook bij chronische klachten biedt fysiotherapie het beste resultaat. Meer weten? Neem dan contact met ons op door te bellen of via het contactformulier.

  • Carpaal tunnel syndroom (CTS)

    Het carpale-tunnelsyndroom (CTS) is een klachtenpatroon veroorzaakt door een beknelling van de zenuw die loopt in het midden van de arm (nervus medianus) in het verloop van de overgang van de onderarm naar de hand ter hoogte van de pols (carpale tunnel). Dit is een nauw kanaal gevormd door de handwortelbeentjes en een stevig peesblad tussen pink- en duimmuis aan het begin van de handpalm. In deze tunnel lopen de buigpezen van de vingers en de zenuw. De zenuw is de zachtste structuur is en het meest gevoelig is voor druk. De klachten worden veroorzaakt door beknelling van de zenuw en bestaan uit een dovig, tintelend of pijnlijk gevoel in de hand en de vingers en vooral het verzorgingsgebied van de zenuw, dat wil zeggen de duim, wijs- en middelvinger en een deel van de ringvinger. De kant van de handpalm van deze vingers is het verzorgingsgebied van deze zenuw. Ook kan een verdoofd gevoel van de vingertoppen ontstaan en een verminderde kracht waardoor gemakkelijk dingen uit de hand kunnen vallen. De pijn kan uitstralen via de onderarm en elleboog tot in de schouder.
In de nacht nemen de klachten vaak in ernst toe waardoor men er wakker van kan worden. Maar ook overdag kunnen zij optreden, bij autorijden, het lezen van de krant en fietsen. Ook na stevige handenarbeid kan verergering optreden. In sommige gevallen moet worden geopereerd, bespreek uw klachten altijd met uw huisarts en/of fysiotherapeut. Meer weten? Neem dan contact met ons op door te bellen of via het contactformulier.

  • Achillespeesklachten

    De achillespees is de sterkste pees van het lichaam en een samengestelde pees van drie kuitspieren (m. Gastrocnemius, m. Plantaris en de m. Soleus, samen ook wel de triceps surae), Deze hechten samen aan op het hielbot (calcaneus). De m. Gastrocnemius en m. Plantaris lopen vanaf het hielbeen naar de binnen en buitenkant van de knie. De m. Soleus loopt vanaf het hielbeen naar de knieholte. De kuitspieren zijn o.a. actief bij het staan op de tenen en tijdens het rennen. Tijdens het sporten kan de achillespees overbelast raken. Hierdoor kunnen verschillende klachten rond de achillespees ontstaan. Dit zijn; 1) een ontsteking van de koker die om de achillespees heen loopt (tendovaginitis). 2) ontsteking van de achillespees zelf. Dit wordt ook wel een tendinose genoemd. 3) Ook kan er een ontsteking van de slijmbeurs rond de achillespees ontstaan dit wordt ook wel een bursitis genoemd. 4) Een hielspoor ook wel een fascitis plantaris genoemd. Dit is een ontsteking van het peesblad onder de voet. De pijn wordt veroorzaakt door een niet-bacteriële ontsteking aan het peesblad. Hierdoor wordt er een benige uitwas ten opzichte van het hielbeen gevormd. Veelal is dit het gevolg van overbelasting. 5) Als de krachten echter groot zijn kan er een ruptuur (afscheuring) van de achillespees ontstaan. Een achillespeesruptuur treedt meestal acuut op bij het beoefenen van een sport. Er treedt een plotselinge pijn op ter hoogte van de achterzijde van het onderbeen na een explosieve beweging. Over het algemeen komen de klachten rondom de achillespees vaker voor bij mannen dan bij vrouwen tussen de 30 en 45 jaar. Dit geldt voor alle klachten met betrekking tot de achillespees. Meestal komen achillespeesklachten vaker voor bij sporten, De prevalentie ligt hoger bij sporten met een grote loop- dan wel sprongcomponent. Zeven tot negen procent van de professionele sporters met deze sport – belasting krijgt met een achillestendinopathie te maken en bij zes tot 18 procent van alle blessures bij hardlopers is de achillespees betrokken. Meer weten? Neem dan contact met ons op door te bellen of via het contactformulier.

  • Duizeligheid, BPPD

    Je wordt opeens even duizelig. De oorzaak van duizeligheid kan verschillen van stress tot een aandoening aan het binnenoor. Bij 1 op de 3 patiënten wordt er vaak geen duidelijke diagnose gesteld. Er wordt vaak geen duidelijke oorzaak gevonden. We vertellen wat een aantal mogelijke oorzaken van duizeligheid kunnen zijn. Een aanval van duizeligheid kan heel eng zijn, maar gelukkig is er bijna nooit iets ernstigs aan de hand. Ongeveer 1 op de 30 huisartsbezoeken heeft te maken met duizeligheid en vrouwen gaan er 2 keer zo vaak mee naar de dokter als mannen. Bij het ouder worden komt plotselinge duizeligheid vaker voor. Duizeligheidsklachten kunnen in sommige gevallen door uw fysiotherapeut behandeld worden. Meer weten? Neem dan contact met ons op door te bellen of via het contactformulier.

  • Zwangerschapsklachten

    Tijdens de zwangerschap en na de bevalling reageert uw lichaam anders dan u gewend bent. U kunt bijvoorbeeld pijn in de bekkenstreek voelen. Die pijn kan uitstralen naar de bovenbenen en gaat vaak gepaard met pijn in het schaambot en de SI-gewrichten (de gewrichten tussen het heiligbeen en het bekken). Staan, lopen en zitten houdt u minder lang vol door deze pijn. De fysiotherapeut geeft voorlichting over het ontstaan van bekken- en lage rugpijn tijdens zwangerschap. De therapie bestaat uit spierversterkende oefeningen en stabilisering van de spieren in het bekken en de lage rug. Hiervoor komen vrouwen in aanmerking vanaf het begin van de zwangerschap tot een jaar na de bevalling met bekken- en lage rugpijn. Meer weten? Neem dan contact met ons op door te bellen of via het contactformulier.

  • Golferselleboog/Epicondylitis medialis

    Een golferselleboog (epicondylitis medialis)is een peesontsteking waarbij klachten ontstaan op de plek waar de pezen van de buigspieren van de pols vasthechten aan het bot van de bovenarm. De aandoening komt vaak voor tussen het 40e en 50e levensjaar. Door herhaaldelijke overbelasting ontstaan kleine scheurtjes in aanhechting van de spieren op het bot. Door het herstel hiervan ontstaat een ontstekingsreactie en verdikt littekenweefsel. Geleidelijk treedt hierdoor slijtage van het peesweefsel op ter plaatse van de aanhechting. Bij een golferselleboog heeft u pijn aan de binnenzijde van de elleboog. Deze pijn kan uitstralen naaruw onderarm en pols. De klachten ontstaan met name als u de buigspieren vande pols ende hand aanspant, bijvoorbeeld als u iets met de hand wilt optillen, waarbij de handpalm naar boven is gericht. Meer weten? Neem dan contact met ons op door te bellen of via het contactformulier.

  • Tenniselleboog/Epicondylitis lateralis

    Een tenniselleboog, ook wel epicondylitis lateralis genoemd, is een peesontsteking waarbij klachten ontstaan op de plek waar de pezen van de strekspieren van de pols vasthechten aan het bot van de bovenarm. De aandoening komt vaak voor tussen het 40e en 50e levensjaar. Door herhaaldelijke overbelasting ontstaan kleine scheurtjes in aanhechting van de spieren op het bot. Door het herstel hiervan ontstaat een ontstekingsreactie en verdikt littekenweefsel. Geleidelijk treedt hierdoor slijtage van het peesweefsel op ter plaatse van de aanhechting. Bij een tenniselleboog heeft u pijn aan de buitenzijde van de elleboog. Deze pijn kan uitstralen naar uw onderarm en pols. De klachten ontstaan met name als u de strekspieren van de pols ende hand aanspant, bijvoorbeeld als u iets met de hand wilt oppakken, waarbij de handpalm naar beneden is gericht. Meer weten? Neem dan contact met ons op door te bellen of via het contactformulier.

  • Hernia/HNP

    De wervelkolom (ook wel: ruggengraat) loopt van de nek tot aan het stuitje. De wervelkolom is opgebouwd uit wervels. Tussen de wervels zitten tussenwervelschijven. Deze zachte schijfjes werken als een soort schokdempers. Ook zorgen ze ervoor dat de wervelkolom kan buigen en draaien. Een tussenwervelschijf heeft een zachte kern met een hardere buitenkant. Een tussenwervelschijf kan gaan uitpuilen. Dat heet een hernia nuclei pulposi (HNP). Het is mogelijk dat de uitpuilende schijf op een zenuw drukt. Daardoor krijgt u pijnklachten. Een hernia kan overal in de rug ontstaan. Maar het komt het meest voor in de onderrug. Daar lopen vanuit de wervelkolom zenuwen naar de benen. Daarom kan de pijn uitstralen naar uw been. Hoe ouder u wordt hoe meer kans u heeft op een hernia door slijtage of spondylose. In de loop van het leven slijten de tussenwervels, bij de één wat meer dan bij de ander. Door deze slijtage kan de tussenwervelschijf inzakken en naar buiten puilen. Het is mogelijk dat overgewicht, roken, te weinig bewegen en een slechte conditie of slechte rugspieren uw kans op een hernia verhogen. Bij 60 tot 80% van de patiënten verdwijnen de klachten die bij een hernia horen vanzelf binnen enkele maanden. Als de diagnose ‘hernia’ is gesteld en de klachten houden meer dan 6 weken aan, dan stellen wij samen met u een behandelplan op. Vanwege het gunstige, natuurlijke beloop van een hernia moet er zeker niet te snel worden besloten om te opereren, blijkt uit meerder wetenschappelijke onderzoeken. Meer weten? Neem dan contact met ons op door te bellen of via het contactformulier.

  • Botbreuk/fractuur

    Een breuk wordt ook wel fractuur genoemd, dit is het breken van een bot. Dit kan theoretisch in elk bot van het lichaam gebeuren. Botbreuken kunnen komen door een ongeval of bepaalde ziektes (osteoporose, kanker). Een breuk van een bot kan heel simpel zijn (gipsbehandeling) maar ook zeer gecompliceerd waarbij meerdere operatie uitgevoerd moeten worden om de breuk te herstellen. In onze praktijk hebben wij veel ervaring met orthopedische revalidatie waar botbreuken ook onder vallen. Enkele voorbeelden sleutelbeen-, schouder-, pols-, knie/(tibiaplateau)- en enkel-/onderbeenfractuur (weber A, B, C). Meer weten? Neem dan contact met ons op door te bellen of via het contactformulier.