Maak een afspraak

De jungle van zorgverzekeringen

Ziet u ook door de bomen het bos niet meer?! Alle informatie staat hier voor u op een rij.

Bij Karel Muns fysiotherapie hebben wij contracten met alle zorgverzekeringen, behalve CZ Just. Dat betekent dat u 100% van uw behandeling krijgt vergoed door uw zorgverzekeraar indien u aanvullend verzekerd bent, bij CZ Just is dat 50% van het geldende tarief.

Let op, u bent altijd zelf verantwoordelijk hoeveel behandelingen u in uw pakket heeft, controleer dit goed vóór uw afspraak met de therapeut.

Wij snappen als geen ander dat het voor u als consument soms een jungle kan zijn, waardoor u door de bomen het bos niet meer ziet. In nederland zijn 11 verzekeraars, die samen goed zijn voor ruim 40 verschillende verzekeringen. De vier grootste zorgverzekeraars zijn: Zilveren Kruis (Achmea), VGZ, CZ en Menzis. In de regio's Amstelveen en Uithoorn is Zorg en Zekerheid de grootste verzekeraar, ook hier hebben wij een contract mee. Hieronder volgt een beschrijving met een duidelijke uitleg, lees deze informatie zorgvuldig door.

Fysiotherapie valt niet binnen de basisverzekering dus nemen de meeste mensen een aanvullende verzekering. Dit kan per verzekeraar verschillen van 6 behandeling tot oneindig aantal behandelingen, ook vergoeden ze soms tot een maximaal bedrag. Als deze behandelingen op zijn dan wordt u door de praktijk particulier belast, hiervoor gelden andere tarieven dan bij de zorgverzekeraar. Zie hiervoor deze pagina

Op de praktijk kunnen wij met uw NAW gegevens zien welke zorgverzekering u heeft, in de meeste gevallen staat daarbij ook aangegeven hoeveel behandelingen u in het pakket heeft. Wij kunnen helaas niet zien hoeveel behandelingen u al heeft gehad.

U komt alleen in aanmerking voor een chronische indicatie die is vastgesteld door specialist en in sommige gevallen de huisarts. Dan krijgt u vanaf de 21e behandeling fysiotherapeutische zorg uit de basisverzekering. Hiervoor dient uw aandoening op de chronische lijst te staan (Lijst met chronische indicaties). Let wel op dat fysiotherapie uit de basisverzekering ook zijn werking heeft op het eigen risisco. Uw therapeut kan u hier meer over vertellen.

Voor meer informatie kunt u ook terecht bij: 
1. Zorgwijzer
2. Zorginstituutnederland
3. Consumentenbond
4. En uiteraard bij uw eigen zorgverzekering.

Een aantal voorbeelden:

1. Ik krijg een nieuwe knie en heb 18 behandelingen in mijn aanvullende pakket, hoeveel moet ik nu zelf betalen?

Antwoord:
In principe moet u nu 2 behandelingen zelf betalen, als u nog geen behandelingen heeft gebruikt in het jaar dat u geopereerd wordt. Vanaf de 21e behandeling wordt de zorg vergoed uit de basisverzekering en hoeft u dus niks meer te betalen, behalve het eigen risico. Echter is dit meestal al opgebruikt door de operatie en afspraken met het ziekenhuis voorafgaand aan de operatie. 

2. Ik heb 2 operaties in hetzelfde jaar waarvoor ik allebei fysiotherapie nodig heb, moet ik nu twee keer de eerste 20 behandeling zelf betalen?

Antwoord:
Helaas wel, tenzij u 40 behandelingen heeft in het aanvullende pakket. De zorgverzekering maakt hierop (in de meeste gevallen) helaas geen uitzonderingen. *Dit geldt ook wanneer u 2x aan hetzelfde gewricht wordt geopereerd.

3. Kan ik mijn fysiobehandelingen meenemen naar volgend jaar?

Antwoord:
Bij de meeste verzekeringen kan dit niet, bij sommige verzekeringen kan dit wel. Zie hiervoor uw polisvoorwaarden.

4. Kan ik mijn zorgverzekering nog aanpassen na 31december, ik ben vergeten een aanvullende verzekering te nemen?

Antwoord: 
Ja, dit zou moeten kunnen. U heeft het recht om tot 31 januari een aanvullend pakket te kiezen.

Dimitry Roschar 18 oktober 2020

Contact opnemen

Maakt al dat interessante nieuws je nieuwsgierig naar onze praktijk? Kom een keer langs om kennis te maken bij 1 van onze praktijken in Amstelveen of Uithoorn!