Herstellen na Corona!
Wat houdt dat in?
Herstellen na Corona!
Er zijn steeds meer meldingen van positieve Corona gevallen om ons heen. Sommige mensen hebben alleen een verkoudheid, anderen worden ernstig ziek.
Maar wat gebeurd er nadat u of iemand die u kent ziek is geweest? Uit onderzoek is gebleken dat revalidatie bij Corona belangrijk is om weer optimaal te functioneren.
Klachten die mensen kunnen ervaren zijn vaak ademhalingsproblemen, hebben een verminderde conditie en zijn sneller vermoeid.
De zorgverzekeraar heeft een ruime vergoeding vanuit de ‘Basis Verzekering’ opgezet voor ‘fysiotherapie na Corona’. Deze vergoeding is opgezet voor een termijn van 6 maanden. Om aanspraak te kunnen maken op dit traject heeft u een verwijzing van de huisarts of specialist (cardioloog/longarts) nodig, welke aantoont dat u Corona heeft gehad.
Onder begeleiding van gespecialiseerde fysiotherapeuten is het mogelijk om weer optimaal te kunnen functioneren. De behandeling zal gericht zijn op het verbeteren van de ademhaling, vergroten van de conditie en algehele uithoudingsvermogen. Wij hebben hard gewerkt aan een revalidatieprotocol voor mensen die corona hebben gehad, hiermee kunnen we u gericht begeleiden.
Op locatie Amstelhof kunt u hiervoor terecht bij Marcel Hofman (0297 521 539) en op de locatie Stationsstraat kunt u hiervoor terecht bij Debby Rensema (020 641 16 42). U kunt ons ook mailen op covid19@karelmuns.nl
De regels op een rijtje
1. Patiënten hebben na verwijzing door een huisarts of specialist recht op maximaal 50 behandelingen fysiotherapie gedurende zes maanden. Dit kan één keer worden verlengd met een periode van zes maanden, maar dan is verwijzing door een specialist voorwaardelijk.
2. Ten algemene geldt dat de verwijzing binnen vier maanden na de acute fase van de COVID door de huisarts of specialist moet worden afgegeven.
3. De behandeling moet binnen een maand na verwijzing beginnen.
4. Voor patiënten die al voor 18 juli (de datum van ingang van de nieuwe regeling) in behandeling waren, geldt de vereiste van verwijzing niet. Bij deze patiënten volstaat een verklaring van de arts achteraf.
5. Om aanspraak op vergoeding vanuit de basisverzekering te kunnen doen, moet de patiënt er mondeling mee instemmen dat zijn gegevens worden gebruikt voor retrospectief onderzoek.
6. Ook moet de patiënt er schriftelijk mee instemmen dat hij/zij gaat meedoen aan prospectief onderzoek, waarvoor hij door een nog te bepalen onderzoeksinstituut zal worden benaderd. Als hij/zij die niet geeft of later intrekt, vervalt het recht op vergoeding vanuit de basisverzekering
7. Van beide vormen van instemming met onderzoek moet een aantekening worden gemaakt in het EPD.
8. De regeling geldt nu voor een jaar, dus tot medio juli 2021. In beginsel stopt dan de aanspraak op zorg vanuit de basisverzekering. Uiteraard zullen we ruim voor die tijd overleggen of continuering mogelijk is.