Savornin Lohmanlaan | Tel: 020-7979852
Stationsstraat | Tel: 020-6411642
Amstelhof | Tel: 0297-521539

Therapievormen

Karel Muns Fysiotherapie is gespecialiseerd in diverse vormen van therapie. Voor meer informatie over een van de therapieen kunt u het betreffende onderdeel bekijken, of contact opnemen met een van onze medewerkers.

Bel Amstelveen Savornin Lohmanlaan

Bel Amstelveen Stationsstraat

Bel De Kwakel Amstelhof


Diabetes Mellitus en overgewicht

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Bewegen voor mensen met Diabetes Mellitus en overgewicht

Diabetes is een van de meest voorkomende chronische aandoeningen. Momenteel telt Nederland 1 miljoen mensen bij wie diabetes is geconstateerd. Daarnaast zijn er nog eens 250.000 mensen die de aandoening hebben, maar dat nog niet weten.

Wat is diabetes?

Diabetes houdt in dat het glucosegehalte (hoeveelheid suiker) in het bloed hoger is dan normaal. Glucose heeft insuline nodig om toegang te krijgen tot de verschillende lichaamsweefsels. Insuline wordt in de alvleesklier aangemaakt. Bij mensen met diabetes maakt de alvleesklier echter geen of te weinig insuline aan of de insuline wordt door het lichaam niet goed opgenomen. Hierdoor kan glucose zijn werk niet doen en blijft rondzweven in het bloed. Het glucosegehalte in het bloed (de bloedglucose) is daardoor hoger dan normaal, dat veroorzaakt allerlei klachten, zoals dorst, veel moeten plassen enz.

Waarom bewegen?

Bewegen heeft een positief effect op onder andere de insulinegevoeligheid van het lichaam, het uithoudingsvermogen, het fitheidgevoel en gewichtsafname. Deze factoren hebben op hun beurt weer invloed op het verloop van de ziekte en de daarbij eventueel gepaard gaande complicaties. Daarnaast vermindert bewegen de kans op hart-en vaatziekten. Hoe bewegen? Wij bieden mensen met diabetes een gericht trainingsprogramma aan. Het programma is aangepast aan uw kunnen en uw persoonlijke doelen. Daarom bestaat het eerste contact uit het visualiseren van uw doelen, het testen van wat uw lichaam op dat moment aan kan en uitleg geven over waar u tijdens het trainen op moet letten (wat mag wel en wat mag niet). Het trainingstraject bestaat uit drie delen van elk 8 weken.

De eerste acht weken traint u samen met een fysiotherapeut. Afhankelijk van uw doelen kan dit bijvoorbeeld zijn; trainen op de hometrainer, loopband en krachtapparaten. De fysiotherapeut beoordeelt samen met u aan het eind van de 8 weken of u er aan toe bent om het volgende deeltraject van 8 weken in te gaan.

Groepstherapie

Er zijn verschillende vormen van groepstherapie mogelijk, waaronder bewegingstherapie Aqua Fysio (water training). U overlegt met uw begeleidend fysiotherapeut wat het beste bij u en uw wensen past. Na de 8 weken groepstraining is het mogelijk om gebruik te maken van onze faciliteiten en zelfstandig uw training voort te zetten, ook deze periode bestaat uit 8 weken. Doel van dit trainingstraject is: leren om dagelijks voldoende te bewegen en vooral te blijven bewegen.

Vooruitgang

Tijdens het gehele trainingstraject zijn er vaste meetpunten, waarvan u een persoonlijke uitdraai meekrijgt. Aan het einde van het traject krijgt u een overzicht mee zodat u kunt zien wat de vooruitgang over het gehele traject geweest is. Advies bij het sporten: Zorg dat mensen bekend zijn met de aandoening. Zorg dat u altijd druivensuiker of een koolhydraatrijk snoepje of drankje bij u heeft. Weet hoe u een hypo (te laag bloedglucosegehalte) herkent en stop dan met sporten. Meet de eerste periode voor en na het sporten de bloedglucose.

Wanneer kan ik beginnen?

NU! Overleg met uw behandelend arts of uw diabetesverpleegkundige en neem contact met ons op.

Karelmuns.nl plaatst cookies in je browser die wij gebruiken voor functionele, analytische en marketing doeleinden.
Akkoord